Kundalini yoga

Kundalini Yoga is een eeuwenoude wetenschap, die in 1969 door Yogi Bhajan vanuit India naar het westen is gebracht. Het wordt ook wel de ‘Yoga van Bewustzijn’ genoemd.

Kundalini Yoga is een dynamische vorm van yoga waarbij in een les lichamelijke oefeningen gecombineerd worden met ademhaling, mudra’s (handhoudingen), mantra’s en meditatie.
Kundalini yoga werkt direct op je zenuwstelsel en je klieren, waardoor je al meteen kunt ervaren wat het effect op je lichaam is. Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd omdat het je bewust maakt van je fysieke, mentale en emotionele gesteldheid en je helpt deze positief te beïnvloeden, niet alleen op je mat, maar ook in het dagelijks leven. Voor het beoefenen is geen ervaring vereist, iedereen kan meedoen en zelf ervaren wat Kundalini Yoga voor je kan doen.

 

De fysieke voordelen van Kundalini Yoga

  • Kundalini yoga werkt direct in op je zenuwstelsel, je organen en je klierstelsel.
  • Het versterkt je spieren, je gewrichten en je wervelkolom,  het maakt je krachtiger, soepel en flexibel.
  • Je voert afvalstoffen af en verbetert de werking van je organen, klieren, bloedcirculatie, zenuwstelsel en immuunsysteem.
  • Je leert beter focussen en ontwikkelt je hersenen in de meditaties.

 

De mentale voordelen van Kundalini Yoga

  • Het regelmatig beoefenen van kundalini yoga geeft je energie, alertheid en maakt de geest helderder. Hierdoor zullen ook je concentratie- en doorzettingsvermogen toenemen.
  • Daarnaast geeft het emotioneel meer rust en stabiliteit waardoor je je emoties beter leert begrijpen.
  • Omdat je je hierdoor veel beter gaat voelen is de kans groot dat je ook in het algemeen een gezondere levensstijl zal aannemen.

 

‘Als je kunt ademen, kun je yoga doen,’ zei Yogi Bhajan. ‘Als ik het kan, kan iedereen het!’